BUIKJE ROND: 5x HEERLIJKE HAPJES MET KAAS

De ideale feelgood snacks? Kaashapjes in een handig, rond formaat natuurlijk!
Die zitten niet alleen boordevol smaak, maar ‘happen’ daarnaast ook nog eens lekker weg. Zo kan jij je aandacht volop houden bij wat écht belangrijk is in het leven: die spannende sportwedstrijd op tv of de nieuwste roddel tijdens het e-peritief met je collega’s.
Want elke gelegenheid die om snacks vraagt, verdient een portie kaas.

Pittige kaasbommetjes in een krokant jasje (24 stuks)

Partijtje Risk of Rummikub? Dit is je perfecte munitie!


2 rollen kant-en-klare pizzadeeg, 1 eigeel, 250 g Beemster Jong Belegen of Belegen
Voor de kruidenolie:
2 teentjes knoflook, 1 koffielepel chilivlokken, handvol verse kruiden (basilicum, peterselie, dragon, …), 80 ml olijfolie, peper en zout(in blok)

Warm de oven voor op 180°C. Pel en plet de knoflook en hak de verse kruiden heel fijn. Meng de knoflook, de kruiden, de chilivlokken en een snuf zout met de olijfolie. Rasp de kaas. Duw met een uitsteekvorm (+/-7 cm ø) rondjes uit het pizzadeeg en besmeer ze met de kruidenolie. Leg een koffielepel gemalen kaas op elk rondje en rol dit op tot een balletje. Leg de kaasballetjes verspreid op een bakplaat, besmeer ze met eigeel en bak ze in de oven gedurende 20 minuten, of tot ze goudbruin kleuren.

Mac ‘n cheese uit het vuistje (22 stuks)

Smeuïge beet bij smeuïge roddels

75 g macaroni, 35 g boter, 40 g bloem, 250 ml melk, 50 g hamblokjes, 75 g Beemster Jong (in blok), peper en zout, nootmuskaat. Om te paneren: 2 eieren, 4 eetlepels bloem, 150 g panko

Kook de pasta beetgaar, giet af en laat uitlekken. Rasp de kaas. Smelt de boter in een kookpot, voeg de bloem toe en laat al roerend 1 minuut bakken. Voeg beetje bij beetje de melk toe, terwijl je goed doorklopt met een klopper. Blijf kloppen tot de saus mooi egaal is. Voeg de reepjes hesp en de gemalen kaas toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer de saus onder de pasta en laat alles in een schaal minstens 4u (of een nacht) afkoelen in de koelkast. Maak je handen nat en rol balletjes van de macaroni. Rol elk balletje eerst door de bloem en schud goed af. Rol het dan door de geklutste eieren en ten slotte door de panko. Bewaar in de koelkast tot kort voor het serveren, en frituur de balletjes dan 3 tot 5 minuten op 180°C.

Croque au foot (10 stuks)

Comfortfood voor supporters

10 sneden wit brood, 10 fijne ronde plakjes chorizo, 5 plakken Beemster Belegen of Oud, 10 zwarte ontpitte olijven, 6 steeltjes bieslook, olijfolie

Warm de oven voor op 180°C. Duw met een uitsteekvorm (+/-7 cm ø) 2 rondjes uit elke snee brood. Haal evenveel iets kleinere rondjes uit de plakjes kaas en chorizo. Beleg de helft van de broodrondjes met een plakje kaas, dan chorizo en opnieuw een plakje kaas. Dek af met de overige broodrondjes. Snijd de olijven eerst in 2 en dan in kleinere stukjes. Besprenkel de bovenkanten van de mini-croques met olijfolie en schik de stukjes olijf erop in het patroon van een voetbal. Bak de voetbalcroques 8 tot 10 minuten in de oven. Werk af met wat gesnipperde bieslook en serveer warm.

Kaas-gehakthap met zelfgemaakte ketchup (30 stuks)

Bingewatch-survivalsnack

500 g gemengd of kipgehakt, 150 g Beemster Jong (in blok), 100 g knoflookkoekjes (bv. bladerdeegstengels of knoflooktoastjes), 1 ei, peper en zout
Voor de ketchup: 1 el tomatenpuree, 200 g passata, 2 eetlepels agavesiroop, 2 eetlepels appelazijn, olijfolie, peper en zout

Meng alle ingrediënten voor de ketchup en zet in de koelkast. Plet de knoflookkoekjes met een deegrol of blender. Rasp de kaas en meng met het gehakt, de gemalen knoflookkoekjes en het ei. Kruid bij met peper en eventueel een snuf zout. Rol balletjes van het mengsel en bak deze goudbruin in een pan met olijfolie. Serveer met de zelfgemaakte ketchup, eventueel gegarneerd met wat verse oregano.

Zuurdesemnestjes met kaas en kwarteleitje (8 stuks)

Gezonde brainfood voor fervente puzzelaars

4 sneden zuurdesembrood, 50 g kruiden-lookboter, 4 plakken Beemster Belegen, 8 kwarteleitjes, peper, zout, boter of olijfolie

Verwarm de oven voor op 185°C. Duw met een uitsteekvorm 8 rondjes uit de sneetjes brood. Let erop dat de rondjes net iets groter zijn dan de opening van de cupcake. Haal met een iets kleinere uitsteekvorm rondjes uit de plakken kaas. Vet de cupcakevorm in met boter of olijfolie. Duw elk broodrondje in een vormpje, en beleg met een klein beetje kruiden-lookboter en een kaasrondje. Breek een kwarteleitje boven elke cupcakevorm en kruid met peper en zout. Zet in de oven gedurende 10 tot 15 minuten, of tot het kwarteleitje net gestold is. Strooi er eventueel enkele blaadjes postelein over.

Een smeuïge Schot of een zwoele zuiderling: wat is jouw favoriete croque?