BEEMSTERKAAS EN COCKTAILS: HEERLIJK VERRASSEND

Hapjes met Beemsterkaas smaken alleen met wijn of bier? Helemaal niet! Ontdek hier verrassende combinaties van originele kaashapjes en heerlijke cocktails – met of zonder alcohol.

VURIG & KNAPPERIG

Pompelmoes, tequila, muntgranité met krokant broodrolletje met kaas en miniasperge

Tequila komt uit Mexico en wordt gedistilleerd uit het sap van de agave. Met pompelmoes en zelfgemaakte muntgranité erbij vormt deze cocktail een ideale begeleiding voor een krokant broodrolletje met kaas en asperges.

Pompelmoes, tequila, muntgranité
Nodig voor 1 cocktail:
5 cl tequila, 5 cl pompelmoessap, 1 theelepel agavesiroop, spuitwater, 1 ijsblokje, 1 schijfje pompelmoes
Voor de muntgranité: handvol verse muntblaadjes, 150 ml water, 60 g suiker, 1 limoen

——-

Zo maak je het:
• Zet voor de muntgranité een pannetje op het vuur met 150 ml water, 60 g suiker en het sap van een limoen. Laat twee minuten koken, haal van het vuur en laat afkoelen. Hak de muntblaadjes fijn en voeg ze toe aan het suikerwater. Giet in een bakje en ga er elk uur met een vork door om los te maken. Herhaal dat tot je een korrelige structuur krijgt. Laat in de diepvries staan tot kort voor het serveren.
• Doe de tequila, het pompelmoessap, de agavesiroop en een ijsblokje in een shaker. Meng goed.
• Giet in een glas en voeg een scheutje spuitwater toe. Garneer met schijfje pompelmoes en de muntgranité.

Krokant broodrolletje met kaas en miniasperge
Nodig voor 4 stuks:
4 sneden wit of lichtbruin brood, 2 plakjes jonge of lite mild kaas, 1 stuk extra oude kaas (40 g), 12 mini- of 4 grote groene asperges, 2 eetlepels pesto naar keuze, 2 eitjes, 3 el bloem, 3 eetlepels paneermeel, olijfolie.

——-

Zo maak je het:
• Stoom of kook de asperges beetgaar.
• Verwijder de korst van het brood. Rol het brood plat met een deegrol. Leg elke snede brood op een stuk plasticfolie, besmeer ze met een beetje pesto en beleg met ½ plakje kaas. Leg op een uiteinde een of meer asperges en rol het brood met de plasticfolie stevig op. Leg de rolletjes minstens een uur in de koelkast. Rasp de (oude of overige) kaas en meng met het paneermeel.
• Verwijder de plasticfolie en wentel de rolletjes eerst door de bloem, daarna door de geklutste eitjes en eindig in het paneermeel met de kaas.
• Bak de rolletjes goudbruin in voldoende olijfolie. Snijd in twee en serveer met de cocktail.

VERFIJND & KRUIDIG

Cocktail van gin, rabarbersiroop en rozemarijn met carpacciostyle, belegen kaasplakjes met chili, honing en gember

Gin-tonic blijft populair maar met gin kan je nog talloze andere cocktails verzinnen. De rabarbersiroop zorgt voor een originele smaak die een prima match vormt met de carpaccio van belegen kaasplakjes.

Gin, rabarbersiroop, rozemarijn
Nodig voor 1 cocktail:
5 cl gin, 4 cl rabarbersiroop, ½ limoen, 1 takje rozemarijn, ijs

——-

Zo maak je het:
• Meng de gin met de rabarbersiroop en het sap van ½ limoen. Leng aan met spuitwater naar smaak.
• Serveer in een glas met ijsblokjes. Garneer met een schijfje limoen en een takje rozemarijn.

Carpacciostyle, belegen kaasplakjes met chili, honing en gember
Nodig voor 4 personen:
200 g plakjes belegen kaas, ½ rode chilipeper, 1 citroen, 3 cm gember, enkele takjes verse oregano, 1 eetlepels honing, 3 eetlepels olijfolie, peper en zout

——-

Zo maak je het:
• Hak ½ rode chilipeper fijn en rasp de gember tot je 1 koffielepel hebt.
• Meng voor de dressing 1 eetlepel honing, 3 eetlepels olijfolie, het sap van ½ citroen, 1 koffielepel gember, 1 koffielepel oreganoblaadjes, peper en zout.
• Snijd de kaas in driehoeken en giet de dressing erover. Serveer met de cocktail.

EXOTISCH & PITTIG

Mocktail van ananas, gemberbier, munt en limoen met jonge kaashoorntjes met popcorn, gefrituurde uitjes en gerookt paprikapoeder

Er is geen alcohol nodig voor deze exotische mocktail met ananas en gemberbier. Geniet ervan bij de pittige kaashoorntjes met popcorn!

Ananas, gemberbier, munt, limoen
Nodig voor 1 mocktail:
¼ ananas, 100 ml gemberbier, 1 takje munt, 1 limoen, 2 ijsblokjes

Zo maak je het:
• Schil de ananas en snijd in stukjes. Doe de ananas, 2 ijsblokjes, het sap van 1 limoen en 3 blaadjes munt in een blender.
• Giet een laagje ananaspuree in een glas en leng aan met gemberbier. Garneer met ananasblad en serveer onmiddellijk.

Jonge kaashoorntjes met popcorn, gefrituurde uitjes en gerookt paprikapoeder
Dit heb je nodig:
2 plakjes jonge kaas, 4 eetlepels kant-en-klare popcorn, 1 eetlepel kant-en-klare gefrituurde uitjes (Bicky-uitjes), gerookt paprikapoeder, 1 takje tijm, olijfolie, peper en zout.

Zo maak je het:
• Meng de popcorn met de gefrituurde uitjes, 1 eetlepel olijfolie, een snuifje zout, een snuifje gerookt paprikapoeder, wat peper en de blaadjes van het takje tijm.
• Snijd de plakjes kaas in twee en verwijder de schil. Rol de plakjes op tot hoorntjes en zet ze vast met een prikker of in een klein glaasje. Vul de hoorntjes met de gekruide popcorn.

FRUITIG & KRACHTIG

Mocktail van hibiscusthee, perzik, sinaasappel en tijm met miniburgertje van gegrilde watermeloen, oude kaas, pistache en rucola

Wist je dat thee een uitstekend ingrediënt is voor een mocktail? De hibiscusthee in dit recept krijgt een mooie aanvulling met fruitige smaken, ideaal bij dit bijzondere miniburgertje met watermeloen en oude kaas.

Hibiscusthee, perzik, sinaasappel, tijm
Nodig voor 1 mocktail:
1 zakje hibiscusthee, 1 sinaasappel, 1 takje tijm, 1 koffielepel rietsuiker, ½ perzik

——-

Zo maak je het:
• Breng 200 ml water aan de kook, voeg een zakje hibiscusthee en 1 koffielepel rietsuiker toe en laat enkele minuten trekken. Laat afkoelen en zet in de ijskast gedurende minstens een uur.
• Pers de sinaasappel. Meng het sap met de hibiscusthee.
• Snijd de perzik in stukjes. Doe de stukjes perzik, twee blokjes ijs en een takje tijm in een glas en overgiet met de hibiscusthee.

Miniburgertje van gegrilde watermeloen, oude kaas, pistache en rucola
Nodig voor 4 stuks:
1 stuk watermeloen, 2 dikke plakken (of 3 sneetjes op elkaar) oude kaas, 2 eetlepels pistachenootjes, 8 blaadjes basilicum, handvol rucola, olijfolie, peper en zout

——-

Zo maak je het:
• Schil de meloen en snijd in plakken van ½ cm. Steek acht ronde vormpjes uit de meloen, bestrijk met olijfolie en kruid met peper en zout.
• Verhit een grillpan en gril de meloen kort aan één zijde. Laat afkoelen. Doe de blaadjes basilicum, pistachenootjes en 1 eetlepel olijfolie in een vijzel en stamp fijn tot een smeuïge saus. Steek vier ronde vormpjes uit de plakken kaas.
• Beleg de meloen met een rondje kaas, een beetje pistachesaus, wat rucola en eindig met een rondje meloen. Zet eventueel vast met een prikker en serveer bij de mocktail.

Of toch liever bier?