CREATIEVE CROQUES: 3 x ANDERS

Heb je voor een croque altijd ham en kaas nodig? Natuurlijk niet! In deze drie suggesties gebruik je ingrediƫnten waarmee je origineel uit de hoek kunt komen. Smakelijk!

De zoete Romanticus

Zoete croque van briochebrood met sneetjes kaas, braambessen en kaneel

2 plakjes Beemsterkaas jong, 2 briochebroodjes, 60 g blauwe bessen, 60 g verse platte kaas, snuifje kaneel, honing

2 personen of 2 stuks
Halveer het broodje overlangs. Besmeer de onderkant met een laagje verse platte kaas, beleg met blauwe bessen, besprenkel met honing en een snuifje kaneel, eindig met een plakje Beemsterkaas. Dek af met de bovenkant van het briochebrood en bak in een pan of in een croquemonsieurtoestel goudbruin.

De zonnige Kapitein

Croque met Beemsterkaas, scampi, look, tomaat en basilicum

4 plakjes Beemsterkaas belegen, 4 sneden (zuurdesem)brood, 8 gepelde en gekuiste scampi, 1 teentje knoflook, 1 vleestomaat, 6 blaadjes basilicum, paprikapoeder, olijfolie, peper, zout

2 personen of 2 stuks
Pel en plet de knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak hierin de scampi kort, voeg de knoflook, een snuf paprikapoeder, peper en zout toe. Snijd de tomaat in fijne plakjes.
Beleg een snede brood met een plakje Beemsterkaas, schijfjes tomaat, scampi en basilicum en een tweede plak kaas. Bedek met een snede brood. Bak in een pan of croque-monsieurtoestel goudbruin.

De pikante Rocker

Croque met gekaramelliseerde rode ui, mosterd en Beemsterkaas

4 plakjes Beemsterkaas oud, 4 sneden volkorenbrood, 2 rode uien, 2 eieren, 1 koffielepel honing, 1 koffielepel balsamicoazijn, 2 takjes verse tijm, 1 eetlepel graantjesmosterd, boter, peper, zout

2 personen of 2 stuks
Pel en snijd de rode ui in reepjes. Verhit een pan, voeg een klontje boter toe en bak hierin de rode ui op een zacht vuur gaar gedurende 10 minuten. Voeg een koffielepel honing, een koffielepel balsamicoazijn en de blaadjes van de tijm toe en laat karamelliseren. Zet opzij.
Beleg een snede volkorenbrood met graantjesmosterd, een plakje Beemsterkaas en gekaramelliseerde rode ui, leg er een tweede plak Beemsterkaas bovenop en dek af met een snede volkorenbrood. Bak in een pan of croque-monsieurtoestel goudbruin. Bak in een andere pan twee spiegeleitjes, kruid met peper en zout. Leg bovenop elke croque een spiegelei. Serveer onmiddellijk.

En voor morgen: een origineel broodje kaas?