CROQUES DU MONDE
Dat knisperende brood, die versmolten smaken, die lekker warme, gesmolten kaas: van een degelijke croque gaat iederéén watertanden. En ook al kunnen we momenteel even het buitenland niet verkennen, dankzij deze toptosti’s uit drie hoeken van de wereld komt het buitenland gewoon naar ons.
De zwoele zuiderling
Ciabattacroque met verse pesto, Italiaanse ham, artisjok en Beemsterkaas
Voor de pesto: 40 g Beemster Oud, 40 g cashewnoten, handvol basilicum, 1 teentje knoflook, 4 el olijfolie, peper, zout
2 ciabattabroodjes, 4 artisjokharten (uit bokaal), handvol rucola, fijne Italiaanse ham, 2 plakken Beemster Belegen
2 personen
Doe voor de pesto alle ingrediënten in een blender en hak fijn. Besmeer de ciabattabroodjes met een eetlepel pesto, beleg met gehalveerde artisjokharten, wat rucola, 2 plakjes Italiaanse ham en een plakje kaas. Toast in een grillpan of oven tot de kaas gesmolten is.
De smeuïge Schot
Volkoren croque met erwtjes, gerookt spek en oude Beemsterkaas
Olijfolie, 1/2 sjalot, 1 teentje knoflook, 140 g diepvrieserwtjes, peper, zout, 4 plakjes gerookt spek, 4 sneden volkoren (zuurdesem)brood, 2 plakken Beemster Oud
2 personen
Verhit een scheut olijfolie en stoof de fijngesnipperde sjalot en geplette knoflook op een zacht vuur gaar. Voeg de erwtjes toe en roerbak 2 minuten. Stamp de erwtjes fijn, voeg een eetlepel olijfolie en peper en zout toe. Bak het spek krokant in een pan zonder vetstof. Beleg het brood met een half plakje kaas, de erwtenpuree, een plakje spek en opnieuw een half plakje kaas. Toast in een grillpan of oven tot de kaas gesmolten is.
Liever een koude lunch? Van deze originele broodjes met kaas krijg je het warm.