VERGEET THE HUCKLEBUCK, DAAR IS DE HASSELBACK

Lang niet alleen aardappelen maar ook groenten als rode biet, courgette en aubergine worden nog lekkerder als je ze in de oven klaarmaakt: ze zien er niet alleen verrukkelijk uit, je kan ze ook vullen met wat jij het lekkerst vindt. Maak kennis met deze verbluffende hasselback-bereidingen!

Zoetsappige souffleur

Hasselback zoete aardappel met jonge Beemsterkaas, blaadjes salie, met walnotenolie

4 zoete aardappelen, 12 blaadjes salie, 2 teentjes knoflook, handvol walnoten, 3 plakjes jonge Beemsterkaas, olijfolie, peper en zout

2 personen
Hak de walnoten heel fijn. Pel en plet de knoflook. Meng de walnoten en knoflook met 4 eetlepels olijfolie. Snijd de Beemsterkaas in vierkantje kleine plakjes. Snijd de zoete aardappel in met een mes tot 1 cm van de bodem. Vul met salieblaadjes, plakjes Beemsterkaas en overgiet met de walnotenolie. Zet in een voorverwarmde oven op 185°C gedurende 30-35 minuten

Pittige spierbundel

Hasselback courgette met chorizo, oude Beemsterkaas, basilicum-dragonolie

2 courgettes, 1 basilicumplantje, 3 takjes dragon, 1 teentje knoflook, 10 plakjes chorizo, 3 plakken oude Beemsterkaas, 2 eetlepels amandelschilfers, olijfolie, peper en zout

2 personen
Pel en plet de knoflook. Doe de knoflook, blaadjes van de dragon en basilicum, amandelschilfers en 4 eetlepels olijfolie in een blender en hak fijn. Snijd plakjes van de Beemsterkaas, even groot als de chorizoplakjes. Maak inkepingen in de courgettes tot 1 cm van de onderkant. Leg de courgettes op een bakplaat en verdeel de plakjes chorizo en plakjes Beemsterkaas in de inkepingen. Wrijf de courgettes in met de basilicumolie. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven op 185°C gedurende 30-35 minuten of tot ze beetgaar zijn.

Gewortelde ruimtereiziger

Rode biet hasselback met belegen Beemsterkaas, bacon, tijm en balsamicoazijn

4 gekookte rode bietjes, 3 takjes tijm, 2 plakjes belegen Beemsterkaas, 4-8 plakjes bacon, balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout

2 personen
Maak inkepingen in de bietjes tot 1 cm van de onderkant. Leg de bietjes op een bakplaat. Snijd kleinere plakjes van de Beemsterkaas. Vul de inkepingen van de bietjes met plakjes Beemsterkaas en bacon. Verdeel hierover de blaadjes van de takjes tijm, kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn. Zet in een voorverwarmde oven op 185°C gedurende 20-25 minuten.

Bitterzoete flierefluiter

Aubergine hasselback met oude Beemsterkaas, tomaat

2 aubergines, 2 tomaten, 2 teentjes knoflook, 2 plakjes oude Beemsterkaas, 1 koffielepel oregano, olijfolie, peper en zout, oregano

2 personen
Maak inkepingen in de aubergines tot 1 cm van de onderkant. Snijd dunne plakjes van de tomaten. Snijd de Beemsterkaas in kleinere plakjes. Pel en plet de knoflook. Meng de knoflook met 1 koffielepel oregano, 3 eetlepels olijfolie en peper en zout. Leg de aubergines op een bakplaat en vul de inkepingen met plakjes Beemsterkaas en tomaat. Giet de kruidenolie over de aubergines. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven op 185°C gedurende 30-35 minuten. Garneer met verse oregano.

Citytrips zijn zo 2018, test nu het dorphoppen in de Beemster.