19% van de Belgen gelooft in een klimaatneutrale toekomst

Amper 19 procent van de Belgen gelooft dat we de Europese klimaatdoelstellingen tegen 2050 kunnen halen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van energiebedrijf ENGIE. Geen schitterende cijfers inderdaad, maar toch valt er één heel groot lichtpunt te bespeuren.

In 2020 engageerden de Europese lidstaten zich om van de Europese Unie een klimaatneutrale zone te maken tegen 2050. Dit betekent dat we vanaf dan niet meer CO2 mogen uitstoten dan we compenseren. In oktober 2020 peilden energie- en dienstenbedrijf ENGIE en onderzoeksbureau IPSOS bij meer dan 1000 Belgen naar hun geloof in die ambitie. Amper 19 procent van de bevraagden gaf aan vertrouwen te hebben in onze slaagkansen. 37 procent geloofde er helemaal niet in en 44 procent had geen mening.

Optimisten zijn beter geïnformeerd

Dat amper 19 procent van de bevolking optimistisch is over de toekomst van het klimaat lijkt op het eerste zicht niet hoopgevend. Toch is er ook goed nieuws. De bevraagden die wel geloven in een positieve afloop zijn over het algemeen beter geïnformeerd over wat het betekent om klimaatneutraal te leven. 44 procent van de optimisten zegt te begrijpen wat een klimaatneutrale samenleving is en welke stappen we moeten nemen om er te geraken. Bij hun pessimistische en neutrale landgenoten is dat respectievelijk slechts 28 en 20 procent.

We kunnen dus besluiten dat je meer vertrouwen krijgt in onze slaagkansen als je je in de materie verdiept. Mensen die de toekomst van het klimaat somber inschatten, kunnen dus vaak ook overtuigd worden met feiten en juiste informatie.

Windenergie voor 2 miljoen gezinnen

Zo doet België het op vlak van energie allesbehalve slecht. Op de Noordzee, zo’n 50 kilometer van de kust, vind je bijvoorbeeld negen enorme windmolenparken. Deze hernieuwbare energiecentrales alleen wekken maar liefst 20 procent van de Belgische energie op – en dat aandeel groeit alleen maar. Zo zal energiegroep ENGIE tegen het einde van dit jaar 1 miljoen gezinnen voorzien van hernieuwbare stroom van eigen bodem. Die energie wekt het bedrijf op met behulp van windturbines, zonnepanelen, warmtekrachtkoppeling en biomassacentrales. Tegen 2030 zal het Belgische windpark (op het land en op de zee) zelfs volstaan om bij 2 miljoen huishoudens het licht te laten branden.

Belg investeert in het milieu

Ook de consument is steeds vaker met duurzaamheid bezig. Zo geeft 59 procent van de bevraagden aan in de laatste drie jaar in energiezuinige LED-verlichting te hebben geïnvesteerd. In diezelfde periode kocht 48 procent van het panel zuinigere huishoudapparaten, beperkte 57 procent zijn of haar watergebruik, kocht 40 procent lokale producten en plaatste 18 procent zonnepanelen. Stuk voor stuk acties die een grote impact hebben op het milieu.

En ook in de nabije toekomst wil de man in de straat in het milieu investeren. 59 procent van hen wil de komende drie jaar duurzame huishoudapparaten aanschaffen, 48 procent zal voor LED-verlichting gaan en 52 procent gaat zijn huis extra isoleren. 47 procent wil ook de wagen wat vaker inruilen voor alternatieve vervoersmiddelen en 26 procent spaart ondertussen voor zonnepanelen.

Informeren en enthousiasmeren

Dat het vijf ná twaalf is voor de planeet is dus zeker niet waar. Al moeten we wel nu een tandje bij steken als we het tij willen keren. Door bewust te consumeren en te investeren in groene initiatieven kan ook jij je steentje bijdragen. En ook door anderen te informeren over (en te enthousiasmeren voor) een koolstofvrije toekomst, maak je de wereld een stukje groener. Want de wereld redden, dat doen we samen.

Stap over naar 100% groene energie van ENGIE en bespaar tot wel 1,3 ton aan CO2 per jaar – dat is zoveel als 7.800 kilometer met een dieselwagen rijden. Ontdek alle mogelijkheden http://www.engie.be.