Vliegers en transparante zonnecellen:

6 duurzame energiebronnen voor (over)morgen

Er staat een groene toekomst voor de deur. In laboratoria in alle hoeken van de wereld werkt men aan slimme, effectieve en vaak futuristische manieren om effectiever groene stroom op te kunnen wekken. Meet de hernieuwbare energiebronnen van (over)morgen.

1. Doorzichtige zonnecellen

Er valt veel goeds te zeggen over zonnepanelen, maar een streling voor het oog zijn ze niet. Dat ‘probleem’ is binnenkort van de baan met de introductie van transparante zonnecellen. Die zouden niet alleen subtiel op je dak kunnen worden geplaatst, maar ook in je ramen worden ingebouwd. “We zouden die cellen zelf in voertuigen kunnen verwerken”, vult Jan Mertens aan. Als Chief Science Officer bij ENGIE en professor Duurzame energie is hij helemaal mee met de laatste energie-innovaties. “Als we rondrijden met elektrische wagens die volledig – inclusief de ramen – uit zonnecellen bestaan, kunnen ze zich deels opladen door in de zon te rijden.”

2. Kite-energie

Hoe hoger de wieken van je windmolen reiken, des te meer wind zal hij opvangen. Nu kan je jammer genoeg geen windmolens bouwen van honderden meters hoog. Daar biedt kite-energie de oplossing. Die vangt met een vlieger (of ‘kite’) de wind op grote hoogte op. Op de grond is hij verbonden aan een turbine die de beweging vervolgens omzet in hernieuwbare energie. “Op grote hoogte is de windsterkte veel stabieler en groter”, vertelt Jan. “De wind die je daar opvangt genereert dus meer energie.”

3. Zonne-energie in de ruimte

50 à 60 procent van alle zonne-energie dringt niet tot onze atmosfeer door. Een zonnepaneel buiten de dampkring zou dus meer dan dubbel zo efficiënt werken. Onderzoekers spelen nu met het idee om zonne-energie op te wekken in de ruimte en die draadloos – via microgolven – naar de aarde te sturen. Dat is natuurlijk nog toekomstmuziek, maar in Japan kan men vandaag al draadloos energie vervoeren (zij het wel op relatief korte afstand).

4. Menselijke energie

We wandelen, fietsen, lopen, sporten… en genereren zo non-stop energie. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze een methode ontwikkeld om al bewegend energie op te wekken met een knie-brace. Die bevat metalen draadjes doe een beetje energie opwekken elke keer je je knie buigt. Je huis verwarmen met je knie zit er niet in, maar kleine apparaten (zoals bijvoorbeeld je smartwatch) zouden in de toekomst misschien wel op deze manier kunnen worden opgeladen.

5. Magma-energie

Dat warmte energie kan opwekken, weten we al lang. En wat is warmer dan magma, het vloeibaar gesteente in het centrum van de Aarde? Daarom wekt men in het vulkanische IJsland stroom op door turbines te laten draaien dankzij de hitte van een magmakamer die ze al borend hebben ontdekt. De centrale kan tot 36 kW opwekken. Dat is het equivalent van 24 windmolens.

6. Kracht van de golven

De kracht van de golven is een enorme, haast onaangeboorde energiebron. Onderzoekers berekenden dat de golven aan de Amerikaanse kustlijn tot wel 252 miljard kWh aan elektriciteit zouden kunnen opwekken. Dat komt overeen met ongeveer 500 miljoen zonnepanelen. Het voordeel van getijdenenergie is dat het op verschillende manieren kan worden opgewekt: aan de waterspiegel, onderwater, dicht bij de kust, verder op zee… In onder meer Portugal en het Verenigd Koninkrijk worden golven vandaag al omgezet in elektriciteit. Doen wij dat binnenkort ook?

Maak vandaag al de overstap naar groene energie met ENGIE en bouw mee aan de toekomst. Ontdek alle mogelijkheden op www.engie.be.