Te land, ter zee en in de lucht: dit is de toekomst van wind

De toekomst is er één van hernieuwbare energie – daar twijfelt niemand nog aan. Daarom investeren energieproducenten massaal in alternatieve energiebronnen om het licht morgen – en zelfs vandaag al – duurzaam te laten branden. In dat verhaal speelt ook off-shore windenergie een cruciale rol. “Onze offshore windmolens wekken 10 procent van de Belgische energie op, en er is nog veel plaats op zee om uit te breiden.”

Wie aan de Belgische kust ligt te zonnen, beseft waarschijnlijk niet dat ze op een boogscheut van de grootste energiecentrale van het land liggen. Zo’n 50 kilometer van de kust torenen negen enorme off-shore windmolenparken boven het water uit. En daar mogen we als Belg best trots op zijn.

“Op vlak van off-shore windenergie (windenergie die op zee wordt opgewekt, red.) is België de vierde grootste producent ter wereld”, zegt Jan Mertens (45), Chief Science Officer bij ENGIE en professor Duurzame Energie. Samen met zijn team coördineert hij het innovatieve onderzoek dat ENGIE wereldwijd uitvoert – zo ook dat naar windenergie. “Het grote voordeel van ons Belgisch stukje zee is dat het water er niet al te diep is. Daardoor kunnen we de windmolens relatief eenvoudig in de zeebodem verankeren. In Frankrijk is het water vaak dieper of de bodem rotsachtiger, waardoor dat veel moeilijker is.”

Heb je veel vertrouwen in jouw generatie en de generaties na jou?

Minstens even trots op ons windpark is Jens Hoornaert (35). Als windmolenparktechnieker bij ENGIE coördineert hij mee de bouw van nieuwe off-shore onderstations – van de eerste schets tot de laatste schroef. Een onderstation is het hart van een windmolenpark. Daar wordt de energie omgezet in elektriciteit voor op het net. “België speelt een voortrekkersrol in onze sector. ENGIE heeft jarenlange ervaring in het bouwen van deze onderstations, waardoor ook tal van andere, internationale spelers graag met ons samenwerken.”

Voor de kust liggen nu negen operationele windparken, goed voor meer dan 400 windmolens. Dat aantal zal in de komende jaren alleen maar de hoogte ingaan, zegt Jens. “Onze offshore windmolens wekken vandaag 10 procent van de Belgische energie op, maar er is nog veel plaats op zee om uit te breiden. We kunnen de capaciteit zeker nog verdubbelen.” Het grote voordeel van windenergie op zee op te wekken, is de grote hoeveelheid wind. Die zorgt ervoor dat de capaciteitsfactor, het percentage van de tijd dat de molen op volle kracht draait, rond de 65 procent ligt. Voor windmolens op het land is dat zo’n 40 procent. Hierdoor rendeert de molen meer en kunnen meer gezinnen bevoorraad worden.

Makani

Kite-energie

Al zal onze groene toekomst niet alleen door windmolens worden verwezenlijkt. Ook andere technologieën staan in de stijgers en kunnen binnenkort groene stroom op het net brengen. “Eén van de technologieën waar we in de toekomst mee zullen werken is ‘kite-energie’”, vertelt Jan. “Op grote hoogte is de windsterkte veel groter en constanter. Door vliegers op te laten, zouden we nóg effectiever windenergie kunnen opwekken omdat er dus meer wind is die stabieler is. En dat is maar één van de vele technologieën waar we aan werken.”

Ook Jens ziet de energiebevoorrading van morgen verwezenlijkt worden door verschillende hernieuwbare bronnen. “Windenergie is de toekomst, maar met wind alleen zullen we het niet redden. We zullen verschillende hernieuwbare energiebronnen moeten combineren en daarnaast ook bewuster met energie moeten omgaan. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, komt het zeker goed.”

Dat hij met zijn job elke dag bijdraagt aan een schonere planeet geeft hem alvast veel voldoening. “Duurzaamheid is belangrijk voor mij. Niet alleen op het werk, maar ook thuis. Ik ben heel trots dat mijn werk bijdraagt aan een duurzamere toekomst.”

Technologie en samenwerking

Ook Jan is optimistisch over de toekomst. “Ik durf te geloven dat het mogelijk is om koolstofneutraal te worden binnen dit en 30 jaar. Als we samenwerken over de lands- en bedrijfsgrenzen heen en de technologie hun werk laten doen, althans. We hebben dit in het verleden al gedaan. Als je kijkt naar de voorspellingen in verband met wind- en zon-installaties van tien jaar geleden, blijken deze allemaal fout en is er vandaag veel meer geïnstalleerde capaciteit dan ooit voorspeld. Ik zeg zeker niet dat technologie alles gaat oplossen en we niets moeten doen. Het is vijf voor twaalf, maar als we samenwerken is er volgens mij nog heel veel mogelijk.”

Draag zelf bij aan een duurzamere toekomst en ga, net als Jan en Jens, aan de slag bij ENGIE. Ontdek alle vacatures op www.jobs.engie.com.

Ontdek hoe enthousiast en optimistisch Jan de toekomst tegemoet gaat in deze #ikgelooferin-podcast van ENGIE.

In deze podcast ontdek je hoe Jens werkt aan de duurzame wereld van morgen.