We zijn goed bezig, ook al denken we van niet:

zo klimaatvriendelijk is België vandaag al

Dat het vijf voor twaalf is voor onze planeet wordt vaak genoeg herhaald. Maar wat niet veel mensen weten, is dat we in België ook grote inspanningen leveren om het tij te keren. Uit recent onderzoek blijkt dat het leeuwendeel van de Belgen de klimaatsituatie pessimistischer inschat dan ze eigenlijk is. Daarom: een kort lesje in klimaatoptimisme.

We kijken te negatief naar de prestaties van ons belgenlandje – niet in het minst als het over duurzaamheid gaat. Uit een onderzoek van energieproducent ENGIE en onderzoeksbureau IPSOS van oktober 2020 blijkt dat liefst 37 procent van de Belgen niet gelooft dat ons land de Europese CO2-doelstellingen van 2050 zal halen. Deze doelstellingen verplichten alle Europese lidstaten om CO2-neutraal te worden binnen dit en 30 jaar. We zouden vanaf dan dus niet meer CO2 mogen uitstoten dan we compenseren.

De belangrijkste redenen voor dat ongeloof zijn dat het thema niet hoog genoeg op de agenda zou staan (25%), dat er te weinig samenwerking is in ons land (19%) en dat de doelstellingen simpelweg te ambitieus zijn (13%). Maar is de situatie echt zo hopeloos?

Wind, zon, waterkracht en biomassa

Dat is ze niet, zo klinkt het bij energie- en dienstenbedrijf ENGIE. Als grootste groene stroomproducent van België zet het zelf tal van groene energieprojecten in de steigers. Zo zal het tegen het einde van het jaar één miljoen gezinnen van 100 procent groene stroom van eigen bodem voorzien. Deze hernieuwbare energie wekt de energie producent op met windmolens, zonnepanelen, waterkrachtcentrales en biomassacentrales. Binnen dit en tien jaar zullen ze 1.000 megawatt aan onshore wind productie hebben, maar ook 1.000 megawatt aan offshore windcapaciteit. Dat is voldoende om 2.000.000 gezinnen van stroom te voorzien.

En de Belg is helemaal klaar voor meer groene energie. Op de vraag welke maatregelen volgens hen een grote, positieve impact hebben op onze CO2-uitstoot, prijken de diverse hernieuwbare energiebronnen haast helemaal bovenaan. In windenergie hebben we het meeste vertrouwen (78%), op de voet gevolgd door waterkracht (76%) en zonne-energie (75%). Enkel het extra isoleren van je woning is volgens de man in de straat nóg effectiever (81%).

Inneke Gebruers

Nog zelfvoorzienender met thuisbatterij

Het mag dus niet verbazen dat steeds meer daken met zonnepanelen worden bekleed. Eind 2019 telde Vlaanderen voor 415,31 megawatt aan zonnepanelen – genoeg om 133.000 gezinnen mee van stroom te voorzien. In juli 2020 was dit aantal al met 88 megawatt (genoeg energie voor 28.000 gezinnen) gestegen.

Een nieuwkomer in het groene energielandschap is de thuisbatterij. Die is sinds begin 2021 extra relevant aangezien de overheid de spelregels voor zonnepanelen heeft veranderd. De terugdraaiende teller is voor de meeste eigenaars verleden tijd waardoor het minder voordelig is om je overtollige energie op het elektriciteitsnet los te laten.

LG

Met een thuisbatterij sla je die extra elektriciteit op en doe je je zelfverbruik stijgen van gemiddeld 30 procent naar 75 procent. Wie zonnepanelen en een batterij combineert, bespaart jaarlijks zo’n 700 euro op zijn energiefactuur (ter vergelijking: wie enkel zonnepanelen aanschaft, bespaart ‘slechts’ 430 euro). Binnen de 7 à 8,5 jaar heb je die investering terugverdiend, en dat terwijl je een garantie van tien jaar krijgt en de installaties makkelijk meer dan 15 jaar meegaan. Zo leef je gegarandeerd groen en voordelig en zijn we weer een stapje dichter bij een CO2-neutraal 2050.

Schakel zelf over naar groene stroom met ENGIE of kies voor zonnepanelen en een thuisbatterij. Waar jouw groene dromen je ook leiden, ENGIE staat voor je klaar met raad en daad. Ontdek alle mogelijkheden op www.engie.be.