“Pessimisme werkt verlammend”

Eco-blogger Laura kijkt positief naar de toekomst:

Goesting om wat duurzamer te leven, maar geen idee hoe eraan te beginnen? Dan is Laura From The Desert – de blog van de Gentse Laura Van De Woestyne – het perfecte platform om je te laten inspireren. Al drie jaar deelt ze er de beste tips om duurzaam en afvalvrij te leven. Want om een verschil te maken hoef je niet noodzakelijk je hele leven om te gooien. “Alle beetjes helpen!”

Geen beter moment om tot nieuwe inzichten te komen dan op reis. Dat ondervond ook Laura Van De Woestyne (27) toen ze in 2017 al trippend door Vietnam en Cambodja op haar nieuwe levensdoel botste: de wereld redden. Niet met getrokken wapens, maar met goede tips en bakken optimisme.

“Voor ik naar Azië trok was het milieu een ver-van-mijn-bed-show”, zegt Laura vandaag. “Eens daar was ik echter gechoqueerd door het contrast tussen de prachtige natuur en het overwoekerende zwerfvuil. Hoge bergen en indrukwekkende watervallen worden er omringd door afval en plastic. In België hebben we ook een afvalprobleem, maar dat is niet zo ‘in your face’.”

Wanneer besloot je dan om zelf afvalvrij te gaan leven?

“Eens terug in België ben ik me beginnen verdiepen in het thema. De problematiek in Zuidoost-Azië valt voor een groot stuk te wijten aan het feit dat ze er geen afvalverwerkingssysteem hebben. Maar dat je hier in België ook afval in de berm vindt terwijl de vuilniskar twee keer per week langskomt, vind ik onbegrijpelijk. En de beste manier om dat probleem op te lossen, is door onze berg plastic afval drastisch te verminderen. Dat ben ik dus beginnen doen, en mijn tips en ervaringen deel ik op mijn blog.”

Je blog verzamelt niet alleen de handigste tips, maar waarschuwt ook voor de voornaamste valkuilen.

“Inderdaad. Toen ik drie jaar geleden de klik maakte, wilde ik meteen 100 procent afvalvrij leven én vegetarisch eten. Maar aangezien ik samenwoonde met vrienden en op een studentenbudget leefde, was dat niet altijd mogelijk. Daardoor voelde ik me constant schuldig, hoewel ik eigenlijk veel ecologischer leefde dan voordien.”

“Vandaag pak ik het anders aan. Ik vermijd plastic en eet minder vlees, maar ik voel me niet slecht als dat eens niet lukt. De ‘harde cut’ werkt niet voor mij en alle beetjes helpen. Ik doe dus mijn uiterste best om zo duurzaam mogelijk te leven, maar als ik toch eens iets in plastic koop, ga ik me daar niet schuldig over voelen. Bewustzijn is de eerste, belangrijkste stap. Vervolgens zet je de stappen die voor jou haalbaar zijn.”

En is dat voldoende? Is het niet stilaan vijf na twaalf voor de planeet?

“Dat denk ik niet. Ik blijf optimistisch naar de situatie kijken. Pessimisme helpt ons ook niet vooruit. Natuurlijk moeten we duidelijk communiceren en drastische stappen zetten, maar doemdenken levert ons niets op. Bij veel mensen werkt dat zelfs verlammend. ‘We kunnen er toch niets meer aan veranderen’, dat soort gedachten.”

“Sommige veranderingen kunnen we waarschijnlijk niet meer ongedaan maken, maar voor andere zaken is het nog niet te laat. Laat ons dus optimistisch blijven, maar desondanks de urgentie van de zaak inzien en strijden voor de dingen we nog wél kunnen redden. Want dat zijn er heel veel!”

Naast ‘eco-warrior’ werk jij voor een communicatiebureau. Is er ook in de zakelijke wereld plaats voor duurzaamheid?

“Zeker en vast. Het bureau waarvoor ik werk focust op positieve impact. De bedrijven waarmee we samenwerken willen dus bewust hun steentje bijdragen. Op sociaal of ecologisch vlak, bijvoorbeeld. We nemen die taak erg serieus en werken enkel samen met bedrijven die naar échte impact streven. Aan gebakken lucht verkopen of producten greenwashen (groener doen ogen dan ze in werkelijkheid zijn) doen we niet mee.”

“Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en iedereen moet mee in die transitie – zowel de grote bedrijven als de kleine spelers. We zien dan ook dat steeds meer bedrijven bij ons komen aankloppen voor hulp. En dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen.”

Duurzaamheidstips voor beginners van Laura

1. Zoek kamer per kamer naar duurzame alternatieven. Vervang producten wel pas als ze aan vervanging toe zijn. Koop bijvoorbeeld geen ecologisch afwasmiddel tot je oude, niet-ecologische fles leeg is.
2. Koop tweedehandskleding. Fast fashion heeft een enorme, negatieve impact op het milieu. Vinted is dé app om een nieuwe vintage outfit te scoren.
3. Informeer bij je gemeente of stad of er een compostsysteem bestaat. In Gent hebben we bijvoorbeeld een GFT-container voor onze etensresten. Zo bespaar je heel wat centen en vermijd je dat eten rot tussen ander afval, waardoor je minder methaan uitstoot.

Zet de eerste stap naar een duurzame toekomst met hernieuwbare energie van ENGIE. Ontdek hoe ENGIE jouw leven zorgeloos kan vergroenen op www.engie.be.

Sprokkel nog meer van Laura’s handige eco-tips in deze #ikgelooferin-podcast van ENGIE.