Moenia maakt vergroenen leuk met haar duurzame webshop

24 jaar oud en nu al een optimistische ecoridder: dat is Moenia Ladhib, de straffe madam achter de webshop Ecossentials. Op haar online store is alles plasticvrij, duurzaam, lokaal en recycleerbaar. “Ik ben eigenlijk nog maar drie jaar met het milieu bezig. Vroeger vond ik dat meer iets voor groene rakkers en geitenwollen sokken.”

Moenia: “Ik ben een uitgesproken klimaatoptimist. Er is al genoeg pessimisme in de wereld en daarmee komen we volgens mij nergens. Zonder optimisme is het moeilijk om te inspireren en te overtuigen. Ik kijk altijd zo positief mogelijk naar de dingen; en of dat terecht is, dat zie ik later wel.”

Heb je veel vertrouwen in jouw generatie en de generaties na jou?

“Absoluut. De jongeren van vandaag zijn veel klimaatbewuster. Ze zijn beter geïnformeerd en zien online dat het ook anders kan. Jonge ondernemers zijn ook veel meer met duurzaamheid bezig. Dat gaat van duurzame verpakkingen tot innovatieve, ecologische producten. Als zowel bedrijven als consumenten milieuvriendelijke keuzes maken, kunnen we samen echt iets veranderen.”

Ook jij bent wat men een ‘duurzame ondernemer’ noemt. Tot voor kort klonk dat nog als een contradictie – ofwel was je ecologisch, ofwel was je een ondernemer.
“Ik geloof niet dat ecologie en economie elkaars tegenpolen zijn. Bij ondernemerschap denken sommigen aan snel geld verdienen, maar waarom zou dat niet op een milieuvriendelijke manier kunnen? De wereld is in verandering en de consument verwacht vandaag van bedrijven dat ze met duurzaamheid bezig zijn. We zijn er nog lang niet – integendeel – maar ik zie toch dat economie en ecologie steeds vaker hand in hand gaan in onze maatschappij. Bij grotere, gevestigde bedrijven is die switch natuurlijk een pak moeilijker te maken, maar niets is onmogelijk.”

Op Ecossentials verkoop je tal van duurzame producten. Hoe beslis je welk product op je webshop thuishoort en welk niet?
“Eerst en vooral heb ik een paar simpele regels. Alle producten moeten veganistisch zijn, recycleerbaar of composteerbaar zijn en geen wegwerpplastic bevatten. Daarnaast verkoop ik ook alleen producten van Europese bedrijven. Zo verkort ik de productieketen, wat op zijn beurt weer duurzamer is. Tenslotte verplicht ik alle merken om me eerst testers op te sturen zodat ik het product zelf kan uitproberen. Ik verkoop niets dat niet werkt. Anders versterk ik consumenten in hun geloof dat duurzame oplossingen niet kwalitatief zijn. Dat ik het nota bene verkoop is mijn eigen mini-kwaliteitslabel.” (lacht)

Wat zijn de meest opmerkelijke of originele producten in je gamma?
“Dat is een moeilijke want ik verkoop meer dan 200 producten. Wat ik heel gemakkelijk vind, zijn de shampoo bars en de safety razor die flacons shampoo en wegwerp-scheermesjes vervangen. Dat zijn ook meteen de twee bestsellers! Origineel zijn dan weer het herbruikbare wattenstaafje en de herbruikbare zakdoeken. Dat klinkt misschien niet super sexy, maar ze zien er leuk uit en klanten zijn hier heel tevreden over. Zulke producten hebben ook een hoog gadget-gehalte, iets wat ook de twijfelaars overtuigt.”

Is er, na drie jaar, nog ruimte tot verbetering in jouw duurzame levensstijl?
“Zeker en vast! Na drie jaar heb ik sommige dingen onder de knie, maar andere kunnen zeker beter. Zo eet ik vegetarisch en probeer ik plastic zoveel mogelijk te vermijden, maar als ik in de supermarkt ben en een bepaald product toch in plastic verpakt is, is dat ook geen ramp. Duurzaam leven doe je best op je eigen tempo. Elke stap telt, hoe klein ook. Door anderen steeds op hun fouten te wijzen, zorg je er alleen maar voor dat ze hun motivatie verliezen. Voor mij is het belangrijk dat ik me goed informeer zodat ik bewuste keuzes kan maken. Momenteel verdiep ik me vooral in duurzaam watergebruik en groene energie, dingen waar ik hiervoor nog niet zo bij stil stond. Ik vind energie ontzettend interessant, maar ik woon nog thuis waardoor ik niet altijd alles voor het zeggen heb. (lacht) Maar nu weet ik wel wat de opties zijn voor wanneer ik alleen ga wonen.”

3 duurzaamheidstips voor beginners van Moenia

1. Bestudeer je eigen afval en kijk waarvan je veel verzamelt. Bij mij waren dat petflessen en scheermessen. Zoek vervolgens online op hoe je deze kan vervangen.
2. Verwijder alle e-mails die je niet nodig hebt. E-waste (of elektronisch afval) laat een grote ecologische voetafdruk na omdat de opslag ervan veel energie kost.
3. Verwijder alle apps die je aanzetten tot consumeren en download apps die je helpen duurzaam te leven, zoals Too Good To Go, die voedselverspilling tegengaat, of een app die je CO2-verbruik bijhoudt.

Kies net als Moenia vol optimisme voor een duurzame toekomst met hernieuwbare energie van Engie. Ontdek hoe Engie jouw leven zorgeloos kan vergroenen op www.engie.be.

Leer de optimistische Moenia en Ecossentials nóg beter kennen in deze #ikgelooferin-podcast van ENGIE.